Označení whiskey (psáno s "e") většinou pro označení svých vyrobků používají palírny v Irsku a ve Spojených Státech. Irská whiskey je do jisté míry podobná whisky skotské - i zde je zcela zásadní složkou ječný slad. Kdysi bývaly v Irsku stovky malých palíren, ale pak se vice rozšířila skotská whisky a dnes v Irsku funguje již jen několik velkých spojených výrobců.
Základem americké whiskey je kukuřice, ovšem používá se i žito a další obiloviny. Podle poměru použitých složek a způsobu výroby se americká whiskey dělí do několika skupin, z nichž nejznámější je bourbon. Každý bourbon zraje v dubovém sudu nejméně dva roky, ale špičkove výrobky se nechávají dozrávat i mnohem déle.
Baker's 7 y.o. |
Basil Hayden's 8 y.o. |
Early Times |
Maker's Mark |
Wild Turkey |
Knob Creek 9 y.o. |
Blanton's Single Barrel |
Pennypacker |
Kliknutím obrázek zvětšíte |