Whiskey




Označení whiskey (psáno s "e") většinou pro označení svých vyrobků používají palírny v Irsku a ve Spojených Státech. Irská whiskey je do jisté míry podobná whisky skotské - i zde je zcela zásadní složkou ječný slad. Kdysi bývaly v Irsku stovky malých palíren, ale pak se vice rozšířila skotská whisky a dnes v Irsku funguje již jen několik velkých spojených výrobců.

Bushmills
Jednosladová irská whiskey Bushmills

Paddy

Paddy
Kilbeggan

Kilbeggan
Clontarf Trinity

Clontarf Trinity
Jameson 1780

Jameson 1780 12 y.o.
Kliknutím obrázek zvětšíte

Nahoru

Základem americké whiskey je kukuřice, ovšem používá se i žito a další obiloviny. Podle poměru použitých složek a způsobu výroby se americká whiskey dělí do několika skupin, z nichž nejznámější je bourbon. Každý bourbon zraje v dubovém sudu nejméně dva roky, ale špičkove výrobky se nechávají dozrávat i mnohem déle.


Baker's

Baker's 7 y.o.
Basil Hayden's

Basil Hayden's
8 y.o.
Early Times

Early Times
Maker's Mark

Maker's Mark
Wild Turkey

Wild Turkey
Knob Creek

Knob Creek
9 y.o.
Blanton's

Blanton's
Single Barrel
Pennypacker

Pennypacker
Kliknutím obrázek zvětšíte

Nahoru